2013. május 24., péntek

Virágok közt .....


Kamilla -orvosi székfű

Kamilla, orvosi székfű
Népies neve: orvosi székfű, bubulyka, katóka, pipiske, anyafű, szentivánpipitér, szüzekanyja, anyaméhfű, teafű, piperefű

A kamillavirág az egyik legismertebb gyógynövény. Gyógyhatása sokrétű, amelyet külső és belső alkalmazása révén lehet kihasználni. A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak.

Az arra érzékenyeknél még a kamilla is allergiás tüneteket válthat ki. Ilyenkor nem szabad tovább alkalmazni a növényt. Különösen vonatkozik ez szemgyulladások kezelésére.
Forrás: www.hazipatika.com

Boglárka lepke, közönséges boglárka

Somkóró

Orvosi somkóró
Népies neve: kőhere, sárkerep, vad lóhere, sárga lucerna,

A növény felső virágos részét gyűjtik gyógyászati célokra május-augusztus folyamán.

Az orvosi somkóró kivonata véralvadásgátló hatású, fokozza a nyirokkeringést: vénatágulatok, a láb elnehezülésével járó vénabetegségek és duzzanatok esetén használatos. Borogató szerként is kifejti jótékony hatását visszérgyulladás, lábszárfekély esetén.

A növényben megtalálható kumarin mennyisége változó, ezért javasolt a gyári készítmények használata. Magas dózisok bevétele esetén fejfájás és szédülés jelentkezhet.
Forrás: www.hazipatika.com

Borogatás: növényünkből jó félmaréknyit fél liter vízben egy percig főzzük, majd fedő alatt 15–20 percig hagyjuk állni, ezután szűrjük le. Az oldatba áztatott ruhával borogassuk a beteg testrészt, majd az egészet kössük át száraz ruhával.
Forrás:www.3szek.ro




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése